Magnesium
Mitä on magnesium?
Magnesium on vesiliukoinen kivennäisaine. Kivennäisaineet ovat joko makro- tai mikrokivennäisaineita riippuen elimistössä esiintyvästä määrästä ja päivittäisestä tarpeesta. Magnesiumin katsotaan kuuluvan makrokivennäisaineisiin, koska sen tarve on yli 100 mg vuorokaudessa.42
Magnesiumia on elimistössä luustossa, lihaksissa ja pehmytkudoksessa yhteensä 20–28 g. Arviolta noin puolet magnesiumista on solujen sisällä ja puolet sitoutuneena luustoon.17
Magnesiumin merkitys terveydelle
Magnesium on välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan monissa elimistölle elintärkeissä toiminnoissa. Magnesium toimii lukuisissa keskeisissä entsymaattisissa aineenvaihduntareaktiossa. Magnesium osallistuu erityisesti energia-aineenvaihduntaan sekä proteiinien ja nukleiinihappojen synteesiin. Myös muun muassa sydänlihaksen sähköisen toiminnan ja tiettyjen lihassolujen supistumisen säätelyssä tarvitaan magnesiumia.42, 43
Terveysväitteessä kerrotaan, että tietyn ravintoaineen ja terveyden välillä on yhteys44. Magnesiumille on hyväksytty useita terveysväitteitä, mikä kertoo myös osaltaan magnesiumin tärkeydestä terveydelle. Terveysväitteiden taustalla olevan tieteellisen tiedon arvioinnin on tehnyt Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (European Food Safety Authority EFSA) ja väitteet on vahvistanut Euroopan komissio.
Magnesiumille hyväksytyt terveysväitteet ovat seuraavat45:
- Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta47
- Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa46
- Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa46
- Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa46
- Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa47
- Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä46
- Magnesium edistää normaaleja psykologisia toimintoja47
- Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina46
- Magnesium edistää hampaiden pysymistä normaaleina46
- Magnesium osallistuu solujen jakautumisprosessiin46
Kuinka paljon magnesiumia on saatava, jotta sillä olisi vaikutuksia terveyteen?
Magnesiumia sisältävää tuotetta voidaan pitää magnesiumin lähteenä ja sillä on edellä esitettyjä vaikutuksia terveyteen, jos tuote sisältää kyseistä kivennäisainetta riittävän määrän. Tämä terveysväitteen käytön ehto on esitetty myös hyväksytyn terveysväitteen yhteydessä komission asetuksessa45. Riittävän määrän arvioinnissa käytetään vertailuarvoina EU:n elintarviketietoasetuksessa esitettyjä päivittäisen saannin vertailuarvoja, joka magnesiumille on 375 mg48. Terveysväitteiden käytön edellytyksenä on, että tuote sisältää vitamiinia tai kivennäisainetta vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta annostusohjeen mukaisesti nautittuna eli magnesiumin kohdalla tämä tarkoittaa 56,25 /vrk.
Magnesiumia saadaan useasta lähteestä
Magnesiumia on useissa elintarvikkeissa, sekä kasvi- että eläinperäisessä ravinnossa. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat täysjyvävilja, kasvikset, sisäelimet ja liha. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti magnesiumia.49
Pohjoismaissa ja Baltian maissa ihmiset saavat eniten magnesiumia maidosta, täysjyväviljasta, tärkkelyspitoisista juureksista, kasviksista ja palkokasveista. Keskimääräinen magnesiumsaanti vaihtelee välillä 260–440 mg/vrk50. Suomalaisilla myös kahvi on merkittävä magnesium lähde43. Runsaasti magnesiumia sisältäviä elintarvikkeita ovat mm. cashew-pähkinät, vehnäleseet ja kvinoa49.
Kuinka paljon magnesiumia olisi hyvä saada päivittäin?
Vuoden 2023 pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole asetettu magnesiumille suositeltavaa päivittäistä saantia (RI=recommended intake). Suositukset on asetettu magnesiumin riittävälle saannille (AI=adequate intake) ja väliaikaiselle keskimääräiselle tarpeelle (provisional AR=provisional average requirement). Todellisen keskimääräisen tarpeen määrittäminen ei ole ollut mahdollista, koska magnesiumstatuksen määrittämiseen ei ole soveltuvaa biomarkkeria. Pohjoismaisissa suosituksissa magnesiumin riittäväksi saanniksi on asetettu naisilla 300 mg/vrk ja miehillä 350 mg/vrk. Väliaikainen keskimääräisen tarve naisilla on 240 mg/vrk ja miehillä 280 mg/vrk. Suositukset pohjautuvat EFSA:n määrittämään keskimääräiseen magnesiumin saantiin EU:n alueella.50
Voiko magnesiumia saada liikaa?
Magnesium on vesiliukoinen kivennäisaine. Se ei siis varastoidu elimistöön.
Magnesium imeytyy ohut- ja paksusuolesta. Imeytymistehokkuuteen vaikuttaa ravinnon magnesiumpitoisuus ja yksilön magnesiumstatus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos magnesiumin saanti on runsasta, imeytyminen vähenee. Myös munuaiset säätelevät elimistön magnesiumin määrää plasman magnesiumpitoisuuden mukaan. Jos magnesiumia on plasmassa paljon, sitä erittyy tavallista enemmän virtsaan. Elimistön magnesiumtasapainoa säädellään siis tehokkaasti ja tämä ehkäisee tehokkaasti sekä puutosta että liikasaantia.43 Munuaisten toimintahäiriötä sairastaville potilailla tämä säätely on häiriintynyt ja magnesiumvalmisteiden käytössä on oltava varovainen42.
EFSA:n määrittämä UL-arvo kertoo, kuinka paljon vitamiinia voi nauttia pitkäaikaisesti ilman riskiä haitallisesta vaikutuksesta terveyteen. Magnesiumille tämä turvallisen saannin raja-arvo on 250 mg/vrk. Tätä suurempien määrien on havaittu aiheuttavan ruoansulatuskanavan oireita (muun muassa ripulia). Magnesium UL-arvoon on poikkeuksellisesti laskettu mukaan vain ravintolisistä, vedestä ja täydennetyistä elintarvikkeista peräisin oleva magnesium. Tavallisesta ruoasta luontaisesti saatava magnesium ei sisälly tähän määrään.51
Muuta huomioitavaa
Magnesium vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymiseen. Sitä ei pitäisi ottaa samanaikaisesti muun muassa kilpirauhaslääkkeen, raudan ja joidenkin antibioottien kanssa.52
Elimistön magnesiumtilanteen tutkimiseksi voidaan mitata seerumin tai plasman magnesiumpitoisuus. Nämä määritykset eivät kuitenkaan ole kovin tarkkoja.42
Haku
Lähin apteekki
Hanki lisäaikaa päivääsi käyttämällä vähemmän aikaa ostoksiin.
Osta Berocca-tuotteita lähimmästä apteekistasi tai verkkoapteekista.